Η υγεία σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

Αν περιέγραφε κανείς την υγεία, θα έλεγε ότι είναι η ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται σωστά σε μια ποικιλία προκλήσεων και ταυτόχρονα να διατηρεί την ισορροπία και  την ακεραιότητα. 

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η υγεία είναι το αποτέλεσμα της αρμονικής ισορροπίας του Yin και του Yang. Πρόκειται για δύο αντίθετες δυνάμεις που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση μεταξύ τους και συγκροτούν όλα τα φαινόμενα και τα όντα του φυσικού κόσμου. 

Μια άλλη θεωρία της είναι αυτή των πέντε στοιχείων. Τα βασικά υλικά από τα οποία αποτελείται ο φυσικός μας κόσμος είναι η φωτιά, η γη, το μέταλλο, το νερό και το ξύλο. Τα στοιχεία  αυτά  βρίσκονται σε  αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση καθώς το ένα ελέγχει το άλλο με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας

Κάθε τι στο περιβάλλον αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό, σχετίζεται αποκλειστικά με ένα από τα παραπάνω πέντε στοιχεία. Έτσι, μπορούμε να διακρίνουμε τις πέντε γεύσεις, τα πέντε συναισθήματα, τις πέντε εποχές, τις πέντε διευθύνσεις, τα πέντε όργανα, τα πέντε σπλάγχνα.

Στο στοιχείο Νερό ανήκουν το αλμυρό, το μαύρο, το κρύο, ο βορράς, ο χειμώνας, ο νεφρός, η μήτρα, το αφτί, τα οστά και ο φόβος.

Στο στοιχείο Ξύλο ανήκουν το ξινό, το πράσινο, ο υγρός αέρας, η ανατολή, η άνοιξη, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, το μάτι, οι τένοντες και ο θυμός.

Στο στοιχείο Μέταλλο ανήκουν το καυτερό, το άσπρο, η ξηρασία, η δύση, το φθινόπωρο, ο πνεύμονας, το παχύ έντερο, η μύτη, το δέρμα και οι τρίχες και η μελαγχολία.

Στο στοιχείο Φωτιά ανήκουν το πικρό, το κόκκινο, η ζέστη, ο νότος, το καλοκαίρι, η καρδιά, το λεπτό έντερο, η γλώσσα, τα αγγεία και η χαρά.

Στο στοιχείο Γη ανήκουν το γλυκό, το κίτρινο, η υγρασία, το κέντρο, το τέλος του καλοκαιριού, ο σπλήνας, το στομάχι, το στόμα και οι μύες.

Κλιματολογικοί παράγοντες και παθήσεις

Οι κλιματολογικοί παράγοντες  παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην πρόκληση παθήσεων και το επίπεδο  άμυνας του οργανισμού έχει μεγάλη σημασία για την εκδήλωση των διαφόρων συμπτωμάτων. 

Το κρύο, που είναι συνυφασμένο με τον χειμώνα, επιδρά στη ροή της ενέργειας του σώματος και μπορεί να προκαλέσει ασθένεια ιδιαίτερα όταν το σώμα δεν έχει ικανοποιητική άμυνα

Σύμφωνα με έρευνες το κρύο και η υγρασία προσβάλλουν τα οστά και τις αρθρώσεις και επιφέρει  μυαλγίες και αρθραλγίες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μεταβάλλουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, μειώνουν τη ροή του αίματος και προκαλούν πονοκεφάλους και ημικρανίες. Το κρύο προσβάλλει ιδιαίτερα τους νεφρούς καθώς η ενέργεια τους ελαττώνεται. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται κοιλιακοί πόνοι, διάρροια, δυσμηνόρροια, άλγος οσφύος. 

Ακόμη, την περίοδο του χειμώνα επηρεάζεται η υγεία ατόμων με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως το βρογχικό άσθμα.

Αλλαγές στο σώμα και προστασία της υγείας τον χειμώνα

Οι αλλαγές των εποχών και ειδικά ο χειμώνας θεωρείται στην κινεζική ιατρική μια μεγάλη ευκαιρία για το σώμα να δοκιμαστεί στην αλλαγή αυτή και να προσαρμοστεί όμορφα και αρμονικά.

Ο χειμώνας θεωρείται η μεγαλύτερη έκφραση της ενέργειας Yin. Το Yin εκφράζει το κρύο, το σκοτεινό, το ήρεμο, το σιωπηλό.

Μπορεί σαν αίσθηση να μην μας φαίνεται πολύ ευχάριστη αλλά είναι μία πολύ σημαντική περίοδος. Το πνεύμα διαλογίζεται και καθαρίζει τις σκέψεις του. Η ψυχή ηρεμεί και παίρνει τον χρόνο που χρειάζεται για να εμπνευστεί και να δημιουργήσει. Συχνά, για πολλούς από εμάς συνδέεται με μια περίοδο θλίψης, καταβολής των ψυχικών δυνάμεων και εσωστρέφειας.

Φροντίστε το σώμα και τον οργανισμό σας σωστά σε αυτή τη μεταβατική περίοδο

Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στο σώμα μας όλα όσα χρειάζεται, ώστε να το υποστηρίξουμε στις αλλαγές που βιώνει την περίοδο του χειμώνα. Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί τρόποι που μπορούμε να εντάξουμε στην οργάνωση της καθημερινότητάς μας:

Η διατροφή: Καταναλώνοντας θρεπτικές τροφές δίνουμε στον οργανισμό μας όλα τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στο κλίμα του χειμώνα. 

Η άσκηση: Η κίνηση βοηθάει το σώμα να απελευθερώσει τις τοξίνες, που αποτελούν βασικό παράγοντα μείωσης των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Επιπρόσθετα, μας προσφέρει ευεξία, κάτι που συνεισφέρει στην ψυχική μας υγεία. 

Η ξεκούραση: Ο χειμώνας είναι η εποχή του χρόνου όπου καλούμαστε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να αναθεωρήσουμε και να συλλέξουμε δυνάμεις εκ νέου, πριν περάσουμε και πάλι στην περίοδο της δημιουργικότητας ανανεωμένοι και πιο συνειδητοί. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο έχει η ξεκούραση και η παύση. Φροντίστε να δώσετε στον εαυτό σας τον χρόνο που σας ζητάει, ακούγοντας με εμπιστοσύνη το σώμα σας. Το ίδιο, γνωρίζει τι σας χρειάζεται. 

Ο βελονισμός: Αποτελεί μια αποδειγμένη μέθοδο αρίστης προσαρμογής και ανακούφισης από τις δυσάρεστες αλλαγές που επέρχονται στο σώμα και την ψυχή.

Η συμβολή του βελονισμού στην ήπια μετάβαση των αλλαγών

Ο βελονισμός προσφέρει ανακούφιση από όλα τα σωματικά συμπτώματα που κυριαρχούν αυτή την περίοδο. Ανακουφίζει άμεσα από όλους τους πόνους, τα πιασίματα, τις συσπάσεις των μυών και νευραλγικούς πόνους.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφέρουμε ότι πλέον, η επίσημη βιβλιογραφία, συστήνει σημεία του σώματος που υπό τη διέγερσή τους με βελονισμό, βελτιώνουν σημαντικά τον ψυχισμό και το σώμα.

Ενεργοποιώντας συγκεκριμένα σημεία, βοηθάει στην καλή ροή της ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ένα κάλυμμα, την ασπίδα προστασίας που χρειαζόμαστε για όλο το σώμα.

Ανακουφίζοντας τον ασθενή από σωματικούς πόνους και συμπτώματα, αυτόματα:

  • Ο ψυχισμός του αλλάζει, 
  • Η διάθεσή του βελτιώνεται, 
  • Οι ορμόνες του στρες και του πόνου μειώνονται και 
  • Το ανοσοποιητικό του σύστημα βελτιώνεται.

Βελτιώνοντας τον ασθενή σωματικά και απαλλάσσοντάς τον από σωματικά συμπτώματα, την ίδια στιγμή τοποθετούνται βελόνες σε κομβικά σημεία, που επιφέρουν ψυχική γαλήνη και ηρεμία.

Αυτή την εποχή που ο ψυχισμός των περισσότερων ανθρώπων, λόγω της αλλαγής εποχής διαταράσσεται, ο βελονισμός προσφέρει τα ευεργετικά του αποτελέσματα μέσω της νευροδιέγερσης στον εγκέφαλο.

Ο φετινός χειμώνας είναι πιο δύσκολος για όλους μας. Η ανάγκη για ψυχική ηρεμία και ένα δυνατό σώμα, έτοιμο να εκτεθεί σε παράγοντες, είναι πιο ισχυρή.

Πέτσογλου Κωνσταντινιά,
Ιατρός- Ιατροδικαστής
Ολιστική Ιατρική-Βελονισμός