Το καλοκαίρι ξεκινά τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, το θερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Ιουνίου. Οι επιπλέον ώρες του ήλιου μας δίνουν το χρόνο να καλλιεργήσουμε τις δημιουργικές μας ενέργειες και να γίνουμε ένα με την αφθονία που μας περιβάλλει. 

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, η φωτιά είναι το στοιχείο που σχετίζεται με το καλοκαίρι, και έχει τη δύναμη να δώσει φως. Έτσι, φωτίζει τόσο τον εσωτερικο όσο και τον εξωτερικό μας κόσμο.  

Η ζεστασιά του καλοκαιριού μας δίνει τη δύναμη να γιορτάσουμε πλήρως τη γενναιοδωρία της ζωής. Είναι η εποχή της ανάπτυξης και της ωρίμανσης, των κήπων που γεμίζουν με λουλούδια και λαχανικά. Ο καιρός είναι ευνοϊκός για εξορμήσεις ευχάριστα αθλήματα, πάρτι και μπάρμπεκιου, βόλτες με φίλους. Τείνουμε στην εσωτερική μας Φωτιά και καλλιεργούμε αυτές τις σχέσεις

Η δύναμη της Φωτιάς γίνεται πιο έντονα αισθητή το καλοκαίρι. Έτσι, μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή για να επικεντρωθείτε στην ανοικοδόμηση της ενέργειας που καταναλώνεται κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. 

Καθώς οι καλοκαιρινές δραστηριότητες μπορούν μερικές φορές να ταιριάζουν στη χαλάρωση και τον στοχαστικό χρόνο σας, φροντίστε να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ δράσης και χαλάρωσης, μεταξύ των κοινωνικών εκδηλώσεων και του χρόνου να βρίσκεστε στον κήπο σας ή να χαλαρώσετε στην αιώρα σας και να επιτρέψετε στη γη να σας θρέψει και να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας.

Ο θρυλικός Κίτρινος Αυτοκράτορας, που θεωρείται ως ο ιδρυτής της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, έχει αυτά τα διδακτικά λόγια για την εποχή του καλοκαιριού στο αρχαίο κείμενο, το Κλασικό Εσωτερικής Ιατρικής του Κίτρινου Αυτοκράτορα: *

“Τρεις μήνες του καλοκαιριού υπάρχει αφθονία ηλιοφάνειας και βροχής. Η ουράνια ενέργεια κατεβαίνει και η γήινη ενέργεια ανεβαίνει. Όταν αυτές οι ενέργειες συγχωνεύονται, υπάρχει επαφή μεταξύ ουρανού και γης. Ως αποτέλεσμα, τα φυτά ωριμάζουν και τα ζώα, τα λουλούδια και τα φρούτα εμφανίζονται άφθονα.

Κάποιος μπορεί να αποσυρθεί κάπως αργότερα αυτήν την περίοδο του έτους, ενώ εξακολουθεί να ξυπνάει νωρίς. Κάποιος πρέπει να αποφύγει τον θυμό και να παραμείνει σωματικά δραστήριος, για να αποτρέψει το κλείσιμο των πόρων και το τσι να σταματήσει. Κάποιος δεν πρέπει να επιδοθεί υπερβολικά στο σεξ, αν και μπορεί να επιδοθεί λίγο περισσότερο από ό, τι σε άλλες εποχές. Συναισθηματικά είναι σημαντικό να είσαι ευτυχισμένος και χαλαρός και να μην κρατάς μνησικακίες, έτσι ώστε η ενέργεια να μπορεί να ρέει ελεύθερα.”

Αυτές οι λέξεις γράφτηκαν πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια και συνεχίζουν να είναι σχετικές ακόμα και σήμερα.

Το στοιχείο της φωτιάς

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το στοιχείο της φωτιάς είναι η σπίθα από την οποία προέρχεται όλη η ζωή. Το συναίσθημα που σχετίζεται με τη Φωτιά είναι χαρά, η οποία, όταν είναι σε ισορροπία, αντιπροσωπεύει έναν υπερχειλισμένο ενθουσιασμό για ζωή. 

Η περίσσεια της Φωτιάς, μπορεί να δημιουργήσει υπερεξαρτησία και ανησυχία. Η ανεπάρκεια της Φωτιάς μπορεί να προκαλέσει έλλειψη χαράς και αίσθημα απάθειας. Το χρώμα που σχετίζεται με τη φωτιά είναι κόκκινο. Το κλίμα της φωτιάς είναι ζεστό. Ο ήχος που συνδέεται με τη Φωτιά είναι ο ήχος του γέλιου.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με ανισορροπίες στο στοιχείο της Φωτιάς περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Υπερβολική εφίδρωση ή έλλειψη εφίδρωσης
 • Εξανθήματα, κνίδωση ή εκρήξεις ζεστού δέρματος
 • Διαταραχές ύπνου, αϋπνία και ανήσυχος ύπνος
 • Αίσθημα παλμών ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 • Ανήσυχη, ταραγμένη ή εκρηκτική ενέργεια
 • Έντονη εφίδρωση, αφυδάτωση, εξάντληση και εξάψεις 
 • Άγχος, παράλογοι φόβοι και φοβίες

Η καρδιά

Στη δυτική ιατρική, το μικρό, κοίλο, μυϊκό όργανο που ονομάζεται καρδιά θεωρείται το κέντρο του κυκλοφορικού συστήματος. Η πρωταρχική του ευθύνη είναι να λειτουργεί ως αντλία που ελέγχει τη ροή του αίματος μέσω του σώματος.

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική οι ευθύνες της Καρδιάς επεκτείνονται επίσης σε συναισθηματικές και πνευματικές σφαίρες. Στα αρχαία κινέζικα κείμενα, η Καρδιά συγκρίνεται με έναν ανώτατο μονάρχη που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της εσωτερικής ειρήνης και αρμονίας.

Όπως εξηγεί ο Τσι Μπο στον Χουάνγκ Ντι στο κλασικό της ιατρικής του Κίτρινου Αυτοκράτορα: “Η καρδιά είναι το κυρίαρχο όλων των οργάνων και αντιπροσωπεύει τη συνείδηση ​​του όντος. Είναι υπεύθυνο για τη νοημοσύνη, τη σοφία και τον πνευματικό μετασχηματισμό.

Καθένα από τα στοιχεία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής έχει ένα αντίστοιχο όργανο yin και yang συνδεδεμένο με αυτό. Η Καρδιά (το όργανο yin της Φωτιάς) είναι ο ανώτατος μονάρχης και παρακολουθείται από τρία άλλα όργανα που σχετίζονται με τη Φωτιά: το Περικάρδιο, το Μικρό έντερο και η τριπλή θερμάστρα.

Το Περικάρδιο (ονομάζεται προστατευτικό της καρδιάς): Στη δυτική ιατρική το περικάρδιο είναι ο σάκος που περιβάλλει και προστατεύει την καρδιά. Στην κινεζική ιατρική, αυτός ο αυστηρά δομικός ορισμός χάνει το αληθινό πνεύμα του περικαρδίου, το οποίο περιγράφεται στα αρχαία κείμενα ως «ο δικαστής που κάνει τον βασιλιά [Καρδιά] να γελάει, δημιουργώντας χαρά». 

Όπως ακριβώς το περικάρδιο χρησιμεύει ως μεμβράνη που λιπαίνει και προστατεύει την καρδιά, μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως η πύλη προς την καρδιά που επιτρέπει την είσοδο σε θετικές ενέργειες, ενώ εμποδίζει την είσοδο αρνητικών ενεργειών και παθογόνων στο εσωτερικό ιερό της καρδιάς.

Το Μικρό έντερο (το όργανο Γιανγκ που συνδυάζεται με την καρδιά): Στη δυτική ιατρική το λεπτό έντερο είναι ένα όργανο που υποστηρίζει την πέψη, την αφομοίωση και την αποβολή. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική το μικρό έντερο λέγεται ότι «διαχωρίζει το καθαρό από το ακάθαρτο». 

Σωματικά, διαχωρίζει τα καθαρά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και τα ποτά μας, και εξαλείφει αποτελεσματικά τα απόβλητα. Μεταφορικά, λέγεται ότι διαχωρίζουμε τα «θρεπτικά» μέρη των καθημερινών μας αλληλεπιδράσεων με τους άλλους και εξαλείφουμε από τη συνείδησή μας τα «άπεπτα» μέρη, επιτρέποντας έτσι διακρίσεις στις σχέσεις μας.

The Triple Heater: Μέσα στο σύστημα ταξινόμησης Παραδοσιακού Κινέζικου, το Triple Heater είναι το μόνο όργανο που είναι αποκλειστικά λειτουργικό και δεν έχει δομικό αντίστοιχο. Παρόλο που το Triple Healer δεν έχει φυσική κατάσταση, οι λειτουργίες του είναι απαραίτητες για την υγεία και την ευεξία μας. Είναι υπεύθυνο για τη θέρμανση και ψύξη ολόκληρου του συστήματος, για τη θερμορύθμιση.

Πώς να διατηρηθώ υγιής και χαρούμενος / χαρούμενη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Καθώς το καλοκαίρι είναι μια ώρα για παιχνίδι και χαλάρωση, φροντίστε να δημιουργείτε χρόνο κάθε μέρα για να “αγχωθείτε”. Πάρτε λίγα λεπτά και κάντε αυτό που αποκαλώ «ηρεμία της αναπνοής».

Μία σύντομη και ευεργετική άσκηση αναπνοής 

 • Εκπνεύστε εντελώς, στη συνέχεια κλείστε το στόμα σας και εισπνεύστε από τη μύτη σας σε πέντε χρόνους. Καθώς αναπνέετε, φανταστείτε ότι καθαρός, καθαρός αέρας εισέρχεται στους πνεύμονές σας.
 • Κρατήστε την ανάσα σας για είκοσι χρόνους. Φανταστείτε ότι τα κύτταρά σας χρησιμοποιούν αυτήν την ευκαιρία για να αδειάσουν τα απορρίμματα τους στην κυκλοφορία του αίματος.
 • Εκπνεύστε σε δέκα χρόνους και φανταστείτε τα απόβλητα να εξέρχονται από το σώμα σας.

Βάλτε και τις αισθήσεις σας στο παιχνίδι! Καθώς το καλοκαίρι φέρνει μαζί του μυριάδες έντονα χρώματα, ήχους και αρώματα, κάντε τον εαυτό σας διαθέσιμο στην αφθονία γύρω σας.

 • Πηγαίνετε στο γρασίδι χωρίς παπούτσια και νιώστε τις υφές που χαιρετούν τα πόδια σας.
 • Πηγαίνετε στον κήπο και ακούστε προσεκτικά τους ήχους των πουλιών και των γρύλων ή των παιδιών που παίζουν.
 • Μυρίστε τα λουλούδια, τις μυρωδιές του καλοκαιριού και αφιερώστε χρόνο για να τα αφήσετε.
 • Δοκιμάστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μείνετε πέρα ​​από τις μοναδικές γεύσεις τους.

Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας. Η καρδιά κυβερνά την κατανόηση και τη νοημοσύνη, αλλά όχι του εγκεφαλικού τύπου. Όταν γνωρίζουμε κάτι στην καρδιά μας, είμαστε συνδεδεμένοι με ένα βαθύτερο μέρος της ύπαρξής μας. Προσπαθήστε να εμπλακείτε σε αυτήν τη βαθύτερη γνώση και αφιερώστε λίγο χρόνο για να ακούσετε την εσωτερική σας φωνή.

Φάτε δροσιστικά τρόφιμα και φάτε αργά. Απολαύστε τις γεύσεις των λαχανικών και των φρούτων στην εποχή τους. Η γεύση που σχετίζεται με τη φωτιά είναι πικρή, οπότε προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πικρά χόρτα όπως το σπανάκι και το λάχανο στη διατροφή σας.

Πίνετε πολύ καθαρό, γλυκό νερό. Ο ήλιος τραβά την υγρασία από τους πόρους σας, οπότε είναι σημαντικό να ενυδατώνετε ξανά. Πίνετε οκτώ έως δέκα ποτήρια νερό την ημέρα. Εάν δεν αισθάνεστε δίψα, βάλτε υπενθύμιση ώστε να πιείτε ούτως ή άλλως. Κατά πάσα πιθανότητα, ακόμα και αν αναγκάσετε τον εαυτό σας, το σώμα σας θα σας ευχαριστεί.

Ασκηση. Μια υγιής καρδιά χρειάζεται τακτική άσκηση για να διατηρήσει το κυκλοφορικό σύστημα σε καλή κατάσταση. Βρείτε μία καρδιαγγειακή άσκηση που απολαμβάνετε και σας βοηθάει να ιδρώνετε. Ο ιδρώτας βοηθά στον καθαρισμό των τοξινών από το σώμα. Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, κάντε την προπόνησή που σας ταιριάζει. 

Εάν δεν είστε σε φόρμα, ξεκινήστε αργά περπατώντας καθημερινά. Προσπαθήστε να περπατάτε αρκετά γρήγορα για να σπάσετε λίγο ιδρώτα, αλλά μην το παρακάνετε. Η καρδιά είναι πιο ευάλωτη το καλοκαίρι, οπότε χτίστε τη ρουτίνα άσκησής σας σταδιακά.

Διατηρήστε την ισορροπία σας σε μία ζεστή περίοδο με τη βοήθεια του βελονισμού

Ο βελονισμός βοηθά στη σωστή κυκλοφορία και ρυθμίζει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Επομένως, οι θεραπευτικές συνεδρίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούν να μας προσφέρουν ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία. 

Επιπρόσθετα, σε πιθανά επεισόδια θερμοπληξίας, ο βελονισμός μπορεί να μειώσει οποιαδήποτε φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί. Οι θεραπείες με βελονισμό μπορούν να βοηθήσουν με τα πεπτικά προβλήματα που συχνά συνοδεύουν τη θερμοπληξία. 

Άλλοι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξουμε τον βελονισμό στη ζωή μας αυτό το καλοκαίρι, είναι: 

Λαμπερό και υγιές δέρμα: Ο ήλιος προσφέρει λάμψη και ένα υπέροχο ηλιοκαμένο δέρμα που όλοι μας θέλουμε να αναδείξουμε και να ευχαριστηθούμε. Έτσι, η ιδανική περίπτωση σε αυτό είναι να χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο μακιγιάζ. Ο αισθητικός βελονισμός είναι η φυσική επιλογή ανανέωσης και αντιγήρανσης που θα σας βοηθήσει να κυκλοφορήσετε αυτό το καλοκαίρι με την 100% φυσική ομορφιά που σας χαρακτηρίζει!

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία: Κι αυτό ισχύει τόσο για τις αλλεργίες όσο και για την εποχή του κρυολογήματος που διαδέχεται αυτή του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι είναι η ώρα να ξεκινήσετε προληπτική φροντίδα για αλλεργίες και κρυολογήματα κατά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αν λειτουργήσετε προνοητικά είναι κάτι για το οποίο θα νιώσετε ευγνωμοσύνη όταν καταλάβετε ότι τα πρώτα συμπτώματα που σας συναντάνε κάθε χρόνο από το φθινόπωρο κι έπειτα, σας έχουν ξεχάσει για αυτή τη χρονιά.

Το άγχος δεν κάνει διακοπές: Παρότι έχουμε συσχετίσει το καλοκαίρι με μία περίοδο χαλαρής διάθεσης, πολλοί από εμάς αυτούς τους μήνες αισθανομαστε περισσότερη ένταση. Η παρατεταμένη περίοδος όπου οι ρυθμοί πέφτουν για πολλούς σημαίνει έλλειψη οργάνωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μία άσχημη διάθεση ή το άγχος. Ο βελονισμός βοηθά στην εξομάλυνση του νευρικού συστήματος, εμποδίζοντας μας να βρεθούμε σε ένστικτα τάσης ή φυγής. Ο βελονισμός έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά το άγχος και την κατάθλιψη, εν μέρει διεγείροντας τις ορμόνες της χαράς που το σώμα μας παράγει φυσικά. 

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή η οποία μας βοηθάει να γεμίσουμε μπαταρίες και διάθεση ώστε να επιστρέψουμε με χαρά στις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Ας δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να χαρεί, όπως του αξίζει.

Πέτσογλου Κωνσταντινιά,
Ιατρός- Ιατροδικαστής
Ολιστική Ιατρική-Βελονισμός