Πώς ο βελονισμός καταπολεμά τις φλεγμονές στο σώμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Στη σημερινή εποχή, η φροντίδα του ανοσοποιητικού μας έχει αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα, από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό, έχουμε σύμμαχο την επιστήμη, η οποία φρόντισε από την πρώτη στιγμή να αναλάβει άμεση δράση με τα εργαλεία που έχει στα χέρια της. 

Επιπρόσθετα στα εργαλεία της επιστήμης, η προστασία του οργανισμού και των γύρω μας χρειάζεται να είναι ένα διαρκές μας μέλημα. Από τη σωστή καθαριότητα των χεριών, τη χρήση μάσκας όπου είναι απαραίτητο, αλλά και τη δική μας φροντίδα του ανοσοποιητικού.

Ευτυχώς, το σώμα μας μπορεί να συνεργαστεί με την επιστήμη και να μας προσφέρει με τη σειρά του όσα χρειαζόμαστε για να προστατευτούμε. Σε αυτό μπορούμε να συμβάλουμε κι εμείς, ενισχύοντας όσα κάνουμε όλοι μαζί, στη σημερινή εποχή, για να εξασφαλίσουμε τη λήξη αυτής της περιόδου συναγερμού που βιώνει ο πλανήτης μας τα τελευταία χρόνια. 

Ο βελονισμός δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας βοηθώντας το σώμα σας να αντισταθεί και να θεραπεύσει φυσικά

Ο βελονισμός είναι μια παραδοσιακή θεραπεία που εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στη σημερινή εποχή, κερδίζει δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια κινεί το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων ερευνών και χρησιμοποιείται για την καλύτερη κατανόηση της επιστήμης πίσω από τη μη φαρμακευτική θεραπεία.

Αυτή η φυσική προσέγγιση μπορεί να ενισχύσει το ανθρώπινο σώμα για να αντισταθεί σε ασθένειες και να ανακουφίσει τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου και του στρες. Η θεωρία που χρησιμοποιήθηκε στον αρχαίο κόσμο ισχύει ακόμα και σήμερα.

Η χρήση του βελονισμού για την ενίσχυση της αντίστασης και τη διατήρηση της υγείας συνδέεται στενά με το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως φυσική άμυνα και κλειδί για τη διατήρηση της ομοιόστασης, μιας κατάστασης ισορροπίας και της λειτουργικής υγείας.

Όλο και περισσότερες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι ο βελονισμός μπορεί να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ασκήσει αντιφλεγμονώδη δράση για να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει και να θεραπεύσει ασθένειες με φυσικό τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ, αναφορικά με το πώς μπορείτε να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. 

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου, η ομάδα εντόπισε ένα υποσύνολο νευρώνων που πρέπει να υπάρχουν για να ενεργοποιήσει ο βελονισμός μια αντιφλεγμονώδη απόκριση μέσω αυτής της οδού σηματοδότησης.

Ένα υποσύνολο νευρώνων στα άνω και κάτω άκρα έχει βρεθεί ότι πυροδοτεί μια αντιφλεγμονώδη απόκριση όταν εφαρμόζεται ο βελονισμός

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής νευροεπιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έχει διαλευκάνει την υποκείμενη νευροανατομία του βελονισμού που ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη οδό σηματοδότησης.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου, η ομάδα εντόπισε ένα υποσύνολο νευρώνων που πρέπει να υπάρχουν για να ενεργοποιήσει ο βελονισμός μια αντιφλεγμονώδη απόκριση μέσω αυτής της οδού σηματοδότησης.

Ένας τομέας που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ερευνητική ομάδα είναι η λεγόμενη καταιγίδα κυτοκινών – η ταχεία απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων κυτοκινών που συχνά προκαλεί σοβαρή, συστηματική φλεγμονή και μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως η COVID-19, η θεραπεία του καρκίνου ή σήψη.

«Αυτή η πληθωρική ανοσολογική απόκριση είναι ένα σημαντικό ιατρικό πρόβλημα με πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από 15 τοις εκατό έως 30 τοις εκατό», είπε ο Ma. Ακόμα κι έτσι, λείπουν φάρμακα για τη θεραπεία της καταιγίδας κυτοκινών.

Προσαρμογή μιας αρχαίας τεχνικής για τη θεραπεία της ανώμαλης φλεγμονής

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο βελονισμός υιοθετείται όλο και περισσότερο στη δυτική ιατρική ως πιθανή θεραπεία για τη φλεγμονή.

Σε αυτή την τεχνική, τα σημεία βελονισμού στην επιφάνεια του σώματος διεγείρονται μηχανικά, ενεργοποιώντας νευρική σηματοδότηση που επηρεάζει τη λειτουργία άλλων τμημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων.

Η φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σύστημα συνδέονται στενά

Χάρη στη φλεγμονή το σώμα μας μπορεί να ανταποκριθεί και να αμυνθεί ενάντια σε διάφορους τύπους επιβλαβών ερεθισμάτων, όπως ιούς, βακτήρια και σωματικούς τραυματισμούς. Η φλεγμονή είναι μια φυσική απάντηση σε λοιμώξεις ή τραυματισμούς. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να ξεκινήσει μια διαδικασία επούλωσης. 

Ουσιαστικά, η απόκριση της φλεγμονής είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να προστατεύσει και να θεραπεύσει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Σε μια ισορροπημένη και υγιή κατάσταση, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται, η φλεγμονή προωθείται για να επουλωθεί και στη συνέχεια τα συστήματα του σώματος επιστρέφουν σε μια φυσιολογική, υγιή κατάσταση. 

Δυστυχώς, αυτή η ανοσολογική απόκριση/φλεγμονή δε λειτουργεί πάντα σε αυτό το ιδανικό επίπεδο και το αποτέλεσμα είναι τόσο τα συμπτώματα όσο και οι ασθένειες. Για παράδειγμα, κοινές παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ινομυαλγία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή για παρατεταμένη περίοδο.

Οι θεραπείες βελονισμού μπορούν να βοηθήσουν και τα υπερδραστήρια συστήματα

Οι συμβατικές θεραπείες για διαταραχές του υπερδραστηρίου ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αλλεργίες και αυτοάνοσες ασθένειες, για παράδειγμα η αρθρίτιδα, περιλαμβάνουν κυρίως θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα με φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι χρήσιμες σε ορισμένες περιπτώσεις για τον περιορισμό των συμπτωμάτων και τη διαχείριση του πόνου βραχυπρόθεσμα

Ένα σημαντικό ζήτημα στη χρήση οπιοειδών και άλλων φαρμακευτικών φαρμάκων είναι ότι αυτός ο τύπος μεθόδου γρήγορης θεραπείας συχνά αγνοεί τη βασική αιτία της χρόνιας φλεγμονής και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο βελονισμός, μεταξύ άλλων φυσικών θεραπειών, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό και να κρατήσει μακριά την απόκριση της φλεγμονής.

Το άρθρο Βελονισμός και Ανοσία, αναφέρει ξεκάθαρα τα επιστημονικά οφέλη του βελονισμού: «Καθώς η φλεγμονή είναι η συνεκτική παθοφυσιολογική πρόοδος σε πολλά είδη ασθενειών, το ανοσοποιητικό σύστημα και η απόκριση του ανθρώπινου σώματος επηρεάζονται σε διαφόρων ειδών ασθένειες. Η αντιφλεγμονώδης δράση του βελονισμού μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός, που συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών».

Η συνεχής έρευνα για τον βελονισμό μας βοηθά να κατανοήσουμε τα ουσιαστικά οφέλη που βιώνουν οι ασθενείς μας. Στο Ιατρείο Ολιστικής Ιατρικής και Βελονισμού Κωνσταντινιά Πέτσογλου εργαζόμαστε επιμελώς για να προσφέρουμε το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας που επικεντρώνεται στη φυσική θεραπεία του σώματος.

Πολλοί από τους ασθενείς μας επισκέπτονται το Ιατρείο λόγω πόνου, στρες, αλλεργιών και άλλων καταστάσεων που μπορεί να μη φαίνεται με μία πρώτη ματιά, αλλά συνδέονται με την απόκριση της φλεγμονής.

Το ισχυρό ανοσοποιητικό

Αξίζει να θυμόμαστε ότι ο οργανισμός μας έχει εφόδια για να καταπολεμήσει εξωτερικούς παράγοντες που απειλούν την υγεία μας. Κάθε εργαλείο που χρησιμοποιούμε, είτε είναι κάποιο εμβόλιο που προτείνεται από την επιστήμη, ή οποιαδήποτε προτεινόμενη φυσική μέθοδος, έρχεται να ενισχύσει τους αμυντικούς μηχανισμούς και τους τρόπους λειτουργίας που ήδη έχει το σώμα. Κάθε τρόπος που θα επιλέξουμε είναι σημαντικός και μπορεί να μας βοηθήσει. Αρκεί να επιλέγεται συνειδητά και πάντα με την καθοδήγηση ειδικών επαγγελματιών που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μας με έμπρακτα δεδομένα.

Είμαστε σε αυτό όλοι μαζί

Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή κατάσταση της υγείας. Ένας εξασθενημένος οργανισμός είναι ευάλωτος σε ιούς, βακτήρια και ασθένειες σε αντίθεση με έναν υγιή που ενεργοποιεί ταχύτερα τους μηχανισμούς άμυνας και ανακάμπτει μετά από νόσο.

Επικοινωνήστε σήμερα με το Ιατρείο Ολιστικής Ιατρικής και Βελονισμού Κωνσταντινιά Πέτσογλου και κλείστε το ραντεβού σας.

Πέτσογλου Κωνσταντινία
Ιατρός- Ιατροδικαστής
Ολιστική Ιατρική-Βελονισμός

Βιβλιογραφία:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4540978/
https://news.harvard.edu/gazette/story/2021/11/researchers-pinpoint-how-acupuncture-targets-inflammation/
https://www.nature.com/articles/s41586-021-04001-4