Abstract vector created by freepik – www.freepik.com

Ο Βελονισμός, καθώς και πληθώρα άλλων τεχνικών της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής έχουν χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη και τη θεραπεία της γυναίκας μέσα στα διάφορα στάδια της ζωής της.

Η Γυναίκα, μέσα στην πολυπλοκότητά της, εμφανίζει αρκετό ενδιαφέρον σε όποιο σημείο της ζωής της και να βρίσκεται. Αντίστοιχα, χρειάζεται και τους κατάλληλους συμμάχους στο πλευρό της, ώστε να ανταπεξέρχεται κάθε φορά με τον βέλτιστο τρόπο σε όλες τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Τόσο η ίδια, όσο και το σώμα της.

Μέσα από τον ολιστικό τρόπο προσέγγισης της υγείας, μπορείτε να βρείτε λύσεις σε ζητήματα που σας απασχολούν και αναζητάτε θεραπεία, ή απλά να ενισχύσετε τη μοναδικότητα της θηλυκότητάς σας. Η γυναικεία μας φύση άλλωστε είναι ένα δυνατό χαρακτηριστικό δημιουργικότητας και ομορφιάς που αξίζει να αγκαλιάσουμε.

Ακολουθούν οι τρόποι με τους οποίους ο βελονισμός και η προσέγγιση της ολιστικής ιατρικής μπορούν να στηρίξουν τη γυναίκα στις διάφορες ανάγκες που μπορεί να έχει στη ζωή της:

Εμμηνορρυσιακός Κύκλος

Η υγεία και η γονιμότητα των γυναικών σχετίζεται στενά με την υγεία της έμμηνου ρύσεως. 

Ο βελονισμός ενθαρρύνει το αίμα να ρέει πιο ελεύθερα στο σώμα, βοηθώντας στη ρύθμιση των κύκλων και στην ανακούφιση από:

 • Κράμπες – πόνους περιόδου,
 • Πονοκεφάλους,
 • Έντονο αίσθημα κοπώσεως και ατονίας,
 • Απότομες αλλαγές στη διάθεση,
 • Καθώς και άλλα συμπτώματα που συχνά σχετίζονται με την έμμηνο ρύση της γυναίκας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, οι κυκλικές διαταραχές («yuejingbing») είναι τόσο ενδεικτικές όσο και αιτιώδεις στην υπογονιμότητα. Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος εντάσσεται μέσα στη θεραπεία της υπογονιμότητας ως ένα απλό, μη επεμβατικό, ευαίσθητο, παρακινητικό, διαγνωστικό εργαλείο για την κατανόηση της κατάστασης της γονιμότητας μιας γυναίκας.

Calendar vector created by freepik – www.freepik.com

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι είναι μια κοινή ορμονική διαταραχή που εκτιμάται ότι επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως κάθε χρόνο. 

Η ονομασία του προέρχεται από το γεγονός ότι, σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότερες γυναίκες (αλλά όχι όλες) έχουν ωοθήκες που φαίνονται διευρυμένες και περιέχουν πολλές μικρές κύστες στο εξωτερικό άκρο κάθε ωοθήκης. 

Κατά κύριο λόγο, έχουμε συσχετίσει τις πολυκυστικές ωοθήκες με την καθυστέρηση της περιόδου και την υπογονιμότητα. 

Εκτός αυτού όμως, οι γυναίκες υποφέρουν και από άλλα συμπτώματα όπως:

 • Υπερβολική ανάπτυξη τριχοφυΐας σε όλο το σώμα, 
 • Ακμή
 • Αύξηση βάρους. 

Ενώ οι μακροχρόνιες επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, 
 • Υψηλή χοληστερόλη και 
 • Καρδιακές παθήσεις. 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί εδώ ότι, δεν έχουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα ή με την ίδια σοβαρότητα.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ο Βελονισμός μπορεί να βοηθήσει πολύ αποτελεσματικά στη ρύθμιση του κύκλου σας και στην ανακούφιση πολλών από τα άλλα δυσάρεστα συμπτώματα τα οποία μπορεί να προκαλέσει αυτή η κατάσταση.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πως βοηθάει ο βελονισμός στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μέσα από εδώ

Περιεμμηνόπαυση / Εμμηνόπαυση

Περιεμμηνόπαυση σημαίνει “γύρω από την εμμηνόπαυση” και αναφέρεται στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το σώμα σας κάνει τη φυσική μετάβαση στην εμμηνόπαυση, σηματοδοτώντας το τέλος των αναπαραγωγικών ετών. Η εμμηνόπαυση ονομάζεται επίσης μετάβαση της εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες ξεκινούν την εμμηνόπαυση σε διαφορετικές ηλικίες. 

Σε αυτή τη χρονική περίοδο της ζωής της, η γυναίκα, εμφανίζει συχνά συμπτώματα όπως: 

 • Εξάψεις, 
 • Νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Αϋπνία. 

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν ή να ενταθούν από το άγχος, το στρες και τις ορμονικές αλλαγές. 

Μία πολύ θετική λειτουργία του βελονισμού είναι ότι βοηθάει στην εξισορρόπηση των ορμονών του σώματός σας. Αυτό σας βοηθάει στο να αισθάνεστε λιγότερο αγχωμένες και να κοιμάστε καλύτερα. Τέλος, μελέτες έχουν δείξει, ότι ο βελονισμός μπορεί επίσης να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων. 

Υπογονιμότητα

Ο βελονισμός αποτελεί μια θεραπεία για την υπογονιμότητα και τις εμμηνορροϊκές διαταραχές σε όλη την ιστορία της κινεζικής ιατρικής.

Σήμερα, πολλές γυναίκες στη διαδικασία της προσπάθειάς τους, έρχονται αντιμέτωπες με τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και με το περιβάλλον τους. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί για πολλές από αυτές την έναρξη μιας περιόδου έντονου άγχους, απογοήτευσης και θυμού. Βλέπουν ότι παρά τις προσπάθειες τους, δεν έρχεται η στιγμή της εγκυμοσύνης, η στιγμή εκείνη που θα ξεκινήσει ένα καινούργιο κεφάλαιο της ζωής, η μητρότητα.

Σήμερα, ακόμη και οι πιο καταξιωμένοι επαγγελματίες στον τομέα της αναπαραγωγής στον κόσμο, συχνά αναζητούν την κινεζική ιατρική για να βοηθήσουν στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων υπογονιμότητας.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πως βοηθάει ο βελονισμός στη γονιμότητα της γυναίκας μέσα από εδώ

Εγκυμοσύνη και Επιλόχειος Κατάθλιψη

Ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει το κάτω μέρος της πλάτης καθώς και την πυελική δυσφορία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Επιπρόσθετα, μπορεί να αποτελέσει σημαντική στήριξη στην πρωινή αδιαθεσία. 

Μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες θεωρούν απαραίτητες τις θεραπείες βελονισμού για τους ακόλουθους λόγους:

 • Ανοικοδόμηση του Qi και του αίματός τους, 
 • Αύξηση της παραγωγής γάλακτος,
 • Αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης.

Αϋπνία και Διαταραχές Ύπνου

Όπως περιγράψαμε και στις παραπάνω περιπτώσεις, πολλές περιπτώσεις όπου διαταράσσεται η ορμονική ισορροπία στο σώμα μιας γυναίκας, μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του ύπνου. 

Άλλες φορές πάλι, αυτό μπορεί να οφείλεται στη απαιτητική καθημερινότητα που έχει η σύγχρονη γυναίκα. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μία στρεσογόνο κατάσταση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να χρειάζεστε την κατάλληλη βοήθεια για να ηρεμήσετε και να επανέλθετε σε μία ηρεμία. 

Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός για τη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου. 

People vector created by pikisuperstar – www.freepik.com

Ιδανικό Βάρος και Απώλεια Περιττών κιλών

Αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για τον οποίο μία γυναίκα μπορεί να έρθει σε επαφή με τον βελονισμό. Όχι αδίκως, μιας και η προσέγγιση της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής είναι άκρως αποτελεσματική και μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να βρείτε αλλά και να διατηρήσετε μακροχρόνια το ιδανικό σας βάρος και το σώμα που ονειρεύεστε

Τα πλεονεκτήματα του βελονισμού στο αδυνάτισμα είναι πολλαπλά, μιας και βοηθάει σε όλες τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει μία γυναίκα σε αυτή την προσπάθεια:

 • Μειώνει το αίσθημα της πείνας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού
 • Συμβάλλει και βελτιώνει τη σφριγηλότητα του δέρματος, ώστε να μην αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της χαλάρωσης.
 • Μειώνει τα λιποκύτταρα με τη βοήθεια του ηλεκτροβελονισμού.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ περισσότερα για το πως μπορεί να σας βοηθήσει ο βελονισμός στο αδυνάτισμα.

Αντιγήρανση και Ανανέωση προσώπου χωρίς αισθητικές επεμβάσεις

Αν ονειρευόσασταν από πάντα να διατηρηθείτε φρέσκες και νέες, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορείτε να πάρετε μία βαθιά ανάσα ανακούφισης γιατί μόλις ανακαλύψατε και τον τρόπο. 

Ο Αισθητικός Βελονισμός είναι η ιδανική λύση για μία μακροχρόνια συνήθεια που θα αποτελέσει την πρόληψη στην αντιγήρανση και την ολιστική υγεία του ανθρώπου. Αντίστοιχα όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις όπου χρειαζόμαστε μία άμεση ανανέωση, όπως για παράδειγμα πριν από μία εκδήλωση. 

Ο Αισθητικός Βελονισμός Προσώπου:

 • Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αυξάνοντας την ελαστικότητα του προσώπου και γεμίζοντας τις ρυτίδες.
 • Αυξάνει την τοπική κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου στο πρόσωπο.
 • Ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα από μέσα προς τα έξω,
 • Βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και τη δερματική συστολή. Με απλά λόγια, συσφίγγει το δέρμα.
 • Συσφίγγει τους πόρους.
 • Φωτίζει τα μάτια.
 • Βελτιώνει την ορμονική ισορροπία, κάτι που βοηθάει στα προβλήματα ακμής και τη μείωση του άγχους.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ περισσότερα για τη μέθοδο του Αισθητικού Βελονισμού και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρηθείτε νέα με την πάροδο των χρόνων.

Το Ιατρείο Ολιστικής Ιατρικής και Βελονισμού Κωνσταντινιά Πέτσογλου

Σε όποια φάση της ζωής σας κι αν βρίσκεστε και όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σας, είμαστε εδώ για να εξετάσουμε μαζί τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στην ευεξία και τη βέλτιστη υγεία του σώματός σας. 

Θα χαρούμε πολύ να σας υποδεχτούμε στον χώρο μας. 

Για περισσότερες πληροφορίες, ή για να κλείσετε το ραντεβού σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Πέτσογλου Κωνσταντινιά,
Ιατρός- Ιατροδικαστής
Ολιστική Ιατρική-Βελονισμός

Βιβλιογραφία

Effectiveness of acupuncture in polycystic ovary syndrome, Wu, Jielei MD; Chen, Di MD; Liu, Nenghui MD
What You Need To Know About PCOS And Chinese Medicine, The Epoch Times

The efficacy and safety of acupuncture for perimenopause symptom compared with different sham acupuncture control groups. A protocol of systematic review and meta-analysis, He, Qiujun MDa; Ren, Yajing MDb; Wang, Yanqiu MDc; Zhang, Feng MDd; Zhang, Sanyin PhD
Acupuncture and women’s health: an overview of the role of acupuncture and its clinical management in women’s reproductive health, Suzanne Cochrane, Caroline A Smith, Alphia Possamai-Inesedy, and Alan Bensoussan

Acupuncture for Treatment of Insomnia: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials, Huijuan Cao, M.D., Ph.D.(Cand.), Xingfang Pan, M.D., Hua Li, M.A.(Cand.), and Jianping Liu, M.D., Ph.D.