Τα οφέλη του βελονισμού είναι η ανακούφιση του πόνου, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την απώλεια βάρους, τη φυσική αντιγήρανση και άλλα.

Η αρχαία πρακτική του βελονισμού ξεκίνησε από την Άπω Ανατολή πριν από χιλιάδες χρόνια Αποτελεί έναν πλήρη οδηγό που εστιάζει στη διόρθωση των ανισορροπιών της ενέργειας στο σώμα και έχει πολλά σχετικά οφέλη. Στην κινεζική ιατρική θεωρία, τα οφέλη του βελονισμού συνδέονται με την ικανότητά του να εξισορροπεί τη ροή της ενέργειας ή το «τσι», γνωστό και ως η ζωτική δύναμη της ζωής ενός ατόμου σε όλο το σώμα. 

Με την εισαγωγή μικροσκοπικών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία πίεσης του σώματος, λέγεται ότι επαναφέρει τη ροή ενέργειας στη σωστή ισορροπία, ανακουφίζοντας έτσι τον πόνο και προάγοντας την αίσθηση της ευεξίας. 

Ορισμένα σημαντικά ιστορικά σημεία

Η χρήση του βελονισμού για τον έλεγχο του πόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες χρονολογείται πριν από αρκετές δεκαετίες. Ο βελονισμός εισήχθη για πρώτη φορά στις ΗΠΑ μετά την επίσκεψη του Προέδρου Νίξον στην Κίνα, όπου περιόδευσε σε πολλά νοσοκομεία που χρησιμοποιούσαν αυτή την αρχαία τεχνική για τη θεραπεία ιατρικών παθήσεων. Το 1973, ο βελονισμός εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ ως εκπιπτόμενη ιατρική δαπάνη.

Αρκετά χρόνια αργότερα, μια Έρευνα Εθνικής Συνέντευξης για την Υγεία (NHIS) που εξέτασε μια πενταετή περίοδο (2002 – 2007), αποκάλυψε ότι ο βελονισμός γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την έρευνα διαπίστωσαν ότι το 6% των Αμερικανών χρησιμοποιούν ή έχουν χρησιμοποιήσει βελονισμό ως μέρος της υγειονομικής τους περίθαλψης. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε πάνω από 14 εκατομμύρια χρήστες, από 8 εκατομμύρια που ήταν το 2002. Από τότε, η ανάπτυξη του βελονισμού στον δυτικό κόσμο, συνεχίζει να είναι ανοδική.

Το μέλλον του βελονισμού

Το μέλλον του βελονισμού είναι πολλά υποσχόμενο καθώς η συμβατική ιατρική τον αναγνωρίζει ως σημαντική θεραπεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει ήδη τη χρήση του βελονισμού για δεκάδες καταστάσεις και δημοσίευσε μια έκθεση το 2003 με τίτλο Acupuncture: Review and Analysis of Reports on Controlled Clinical Trials

Μεταξύ των πολλών παθήσεων που ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει περιλαμβάνονται

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Πόνος στο πρόσωπο
 • Ουρική αρθρίτιδα
 • Τραυματικός ή μετεγχειρητικός πόνος
 • Οδοντικός πόνος
 • Πόνος στον τοκετό, κατά τη διάρκεια του τοκετού. 
 • Δυσεντερία
 • Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
 • Νευρολογικές διαταραχές (η έγκαιρη θεραπεία της πάρεσης μετά από εγκεφαλικό έχει αποδειχθεί αποτελεσματική). 
 • Αναπνευστικές διαταραχές όπως η αλλεργική ρινίτιδα. 
 • Κοινά συμπτώματα πεπτικών διαταραχών όπως ναυτία και έμετος και άλλες διαταραχές, όπως σύνδρομο ευερέθιστου παχέος εντέρου και χρόνια ελκώδης κολίτιδα. 
 • Χρόνια προστατίτιδα
  Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και επώδυνοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι. 
 • Καρδιαγγειακά προβλήματα όπως υπέρταση και υπόταση. 
 • Κατάθλιψη. 
 • Ανακούφιση από τον πόνο του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ανεπιθύμητων ενεργειών από την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.
Τα οφέλη του βελονισμού: Γνωρίστε τις θεραπευτικές του ιδιότητες

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του βελονισμού;

Η λίστα είναι ατελείωτη. Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας σας:

Ισχυρό παυσίπονο

Ο βελονισμός βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, τόσο άμεσα, όσο και σε χρόνιους. Η αντιμετώπιση του πόνου, μπορεί να είναι εξίσου ισχυρή με μία φαρμακευτική αγωγή, χωρίς τις αντίστοιχες παρενέργειες των φαρμάκων. Είναι επίσης εξαιρετική βοήθεια για τους ασθενείς πριν και μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις, μιας και μπορεί να βοηθήσει στη θρέψη και την προώθηση της επούλωσης των ιστών.

«Εάν παίρνετε ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο για τον πόνο, όχι μόνο μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σας, αλλά δεν πηγαίνει απευθείας στην πηγή του πόνου και του επιτίθεται. Το σπουδαίο με τον βελονισμό είναι ότι μπορείς να γίνεις τόσο τοπικός και η περιοχή αντιμετωπίζεται αμέσως, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός», είπε ο Benjamin W. Griffith II, M.Ac., L.Ac, Dipl. Ac., Πρόεδρος Τμήματος Σπουδών Βελονισμού στο Won Institute of Graduate Studies.

Αλλάζει την αντίληψη του πόνου

Ο βελονισμός αλλάζει τη χημεία στον θάλαμο του εγκεφάλου και μπορεί να λειτουργήσει στην επούλωση του σώματος. Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Natural Neuroscience έδειξε ότι η διέγερση με τον βελονισμό μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο απελευθερώνοντας μια φυσική χημική ουσία που καταπολεμά τον πόνο που ονομάζεται αδενοσίνη. 

Αυτό το φυσικό παυσίπονο στο σώμα συνήθως αυξάνεται όταν κάποιος τραυματίζεται και αυτή μπορεί να είναι η εξήγηση γιατί κάποιος αισθάνεται ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας με βελονισμό.

Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Natural Neuroscience έδειξε ότι η διέγερση με τον βελονισμό μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο απελευθερώνοντας μια φυσική χημική ουσία που καταπολεμά τον πόνο που ονομάζεται αδενοσίνη. 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κρυολογήματα, λοιμώξεις και αλλεργίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των Τ-κυττάρων του σώματος. 

Το επιπλέον επίπεδο Τ-κυττάρων μπορεί να σκοτώσει επιβλαβείς ιούς και βακτήρια στο σώμα. Αντίστοιχα ο βελονισμός μπορεί να ρυθμίσει την ανοσία και να ασκήσει αντιφλεγμονώδη δράση.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς ο βελονισμός καταπολεμά τις φλεγμονές στο σώμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Μειώνει το στρες και ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα

Ο βελονισμός δίνει στους περισσότερους ανθρώπους μια αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας. Λέγεται ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες και να ρυθμίσει τη διάθεση για να μειώσει το άγχος.

Διαβάστε περισσότερα: Βελονισμός για το Άγχος: Πως μας βοηθάει να απαλλαγούμε;

Βοηθά το πεπτικό σύστημα

Ο βελονισμός μπορεί να θρέψει τα όργανα του πεπτικού συστήματος και να μειώσει τη φλεγμονή. Μας βοηθάει σε διάφορες πεπτικές διαταραχές όπως καούρα, κοιλιακό άλγος, ευερέθιστο κόλον, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Ο βελονισμός μπορεί να θρέψει τα όργανα του πεπτικού συστήματος και να μειώσει τη φλεγμονή. Μας βοηθάει σε διάφορες πεπτικές διαταραχές όπως καούρα, κοιλιακό άλγος, ευερέθιστο κόλον, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Τονώνει τους πνεύμονες

Ο βελονισμός προάγει την κυκλοφορία όλων των ουσιών στο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο, η λειτουργία των πνευμόνων βελτιστοποιείται, ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματα παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και η πνευμονία.

Διαβάστε περισσότερα: Πνεύμονας και Αναπνευστικό: Το Βελονιστικό Σημείο Πνεύμονας 7

Βοηθά στην υπογονιμότητα

Για ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν ένα μωρό, ο βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμος. Εναρμονίζει τη μήτρα και τον εμμηνορροϊκό κύκλο και μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στη μήτρα, η οποία πυκνώνει την ενδομήτρια επένδυση και βοηθά στην εμφύτευση του ωαρίου.

Όταν μια γυναίκα κάνει θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), ο βελονισμός χαλαρώνει τη μήτρα. Αυτό μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας της εμφύτευσης του ωαρίου κατά 10 έως 15 βαθμούς.

Διαβάστε περισσότερα: Περί Γονιμότητας: Βελονισμός και Εξωσωματική

Για ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν ένα μωρό, ο βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμος. Εναρμονίζει τη μήτρα και τον εμμηνορροϊκό κύκλο και μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στη μήτρα, η οποία πυκνώνει την ενδομήτρια επένδυση και βοηθά στην εμφύτευση του ωαρίου.
Όταν μια γυναίκα κάνει θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), ο βελονισμός χαλαρώνει τη μήτρα. Αυτό μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας της εμφύτευσης του ωαρίου κατά 10 έως 15 βαθμούς.

Απώλεια κιλών και διατήρηση ιδανικού βάρους

Τα περιττά κιλά είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία ενός σώματος. Ανακαλύπτοντας τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του σώματός μας συνολικά και μέσα από αυτό να οδηγηθούμε και στην απώλεια των περιττών κιλών που μας ταλαιπωρούν.

Η προσθήκη της θεραπείας με βελονισμό στον λογικό συνδυασμό υγιεινής διατροφής και άσκησης είναι μια σημαντική ανακάλυψη στη διαχείριση βάρους. Δουλεύοντας με τη ζωτική ενέργεια και τα σημεία του σώματος όπου αυτή έχει μπλοκαριστεί, δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο το αίμα ρέει αβίαστα και εξαλείφονται πιθανά πρηξίματα και φλεγμονές που δημιουργούν στο περιττό βάρος.

Διαβάστε περισσότερα: Αδυνάτισμα και Βελονισμός: Μία Ολιστική Οπτική γύρω από την Παχυσαρκία

Φροντίδα του δέρματος και αντιγήρανση

Σύμφωνα με τον αισθητικό βελονισμό, διαφορετικά μέρη του προσώπου αντιπροσωπεύουν διάφορα όργανα του σώματος. Το πρόσωπο θεωρείται ένας χάρτης που απεικονίζει την υγεία (ή και την ασθένεια) των εσωτερικών οργάνων ενός ατόμου.

Καθώς η υγεία των οργάνων ενισχύεται και ισορροπεί, τα αποτελέσματα γίνονται εμφανή, όχι μόνο στο πως αισθάνεται ο θεραπευόμενος, αλλά και στην εμφάνισή του. 

Ο αισθητικός βελονισμός προσώπου μπορεί να εφαρμοστεί μεμονωμένα, ως μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας, ή και συνδυαστικά με άλλες μεθόδους για πιο ολοκληρωμένα και άμεσα αποτελέσματα, όπως:

 • Μικροεγχύσεις ουσιών (μεσοθεραπεία) βιταμινών.
 • Laser ανάπλασης προσώπου.
 • Gua sha (γκουά σα): Μία μορφή θεραπείας της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής.
 • Platelet-Rich Plasma therapy (PRP): Η τελευταία εξέλιξη στον χώρο της Αναγεννητικής Ιατρικής.

Το PRP παράγεται από ένα μικρό δείγμα αίματος ενός ατόμου. Το αίμα φυγοκεντρείται (περιστρέφεται προς τα κάτω) για να επιτευχθεί απομόνωση και συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια και ένα υγρό τμήμα αίματος που ονομάζεται πλάσμα στη συνέχεια εγχέονται πίσω στο άτομο στο σημείο του τραυματισμού τους. Η ένεση περιέχει έναν αριθμό πρωτεϊνών που μπορούν δυνητικά να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν τον πόνο και την επούλωση των ιστών.

Με πιο απλά λόγια, χρησιμοποιώντας τα βλαστοκύτταρα του ίδιου μας του οργανισμού αναγεννάμε και ανανεώνουμε τα σημεία του προσώπου και του σώματος που χρειάζονται επούλωση. Ποιος μπορεί να είναι καλύτερος θεραπευτής μας από τον ίδιο μας τον οργανισμό;

Διαβάστε περισσότερα: Βελονισμός Προσώπου: Τα οφέλη που προσφέρει στην Αντιγήρανση

Υγεία του προστάτη

Ο βελονισμός κάνει το αίμα και το λεμφικό σύστημα να κινούνται, κάτι που βοηθά με το πρήξιμο που τείνουν να προκαλούν χρόνια προβλήματα στους άνδρες, όπως ο διογκωμένος προστάτης ή η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Ο βελονισμός είναι ασφαλής

Η μέθοδος του βελονισμού είναι ασφαλής, χωρίς παρενέργειες, εφόσον απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο γιατρό που χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες. Ως θεραπευτική μέθοδος, εφαρμόζεται από ιατρούς στην καθημερινή τους πρακτική. Παρότι οι ρίζες του πηγαίνουν πολλούς αιώνες πίσω, με την πάροδο των χρόνων και της εξέλιξης, έχει τροποποιηθεί και βελτιστοποιηθεί κατά πολύ.

Πως μπορεί να με βοηθήσει; 

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Έτσι ακριβώς είναι και το θεραπευτικό του ταξίδι, το οποίο εξετάζεται κατά περίπτωση από τον ιατρό και με βάση το αίτημα του ασθενούς. Μέσα από μία  προσωποποιημένη προσέγγιση, ξεχωριστή ανά ασθενή, επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ολιστικής θεραπείας.

Επικοινωνήστε σήμερα με το Ιατρείο Ολιστικής Ιατρικής και Βελονισμού Κωνσταντινιά Πέτσογλου και κλείστε το ραντεβού σας.

Πέτσογλου Κωνσταντινία

Ιατρός- Ιατροδικαστής

Ολιστική Ιατρική-Βελονισμός